Here we hate artist gossiping but love technology gossiping!

Terbaik Serantau

Saturday, 28 May 2011

Cara-Cara Nak Gunakan Opera Mini Secara Percuma Untuk Maxis

Posted by serenity9260 On 07:33 35 comments

Siapa kata internet guna handset kat malaysia murah? Kat luar negara aku percaya tapi Malaysia jangan buat cerita der. Ramai la cuba dapatkan cara agar Malaysia ni boleh jadi macam dalam filem tu, bukak Facebook Twitter Myspace dengan blog pakai handset je. Tak jeles ke korang? Malaysia tak kaya lagi? Abes PM korang kobar2 cakap harga barang kat Malaysia mahal sebab orang Malaysia ni kaya2 apa cerita? Haha, gi lupakan mangkuk2 politik nih. Aku nak ajar la macam mana nak pakai opera mini yang pernah jadi legend kat pengguna2 maxis masa dulu sebab boleh pakai internet free tapi kejap je,haha. Aku boleh je. Padan muka korang. Jom baca baik2 apa aku nak ajar ni.

Ni valid untuk pengguna maxis je ea

Setting mode internet korang kepada prepaid broadband dulu. Caranya:

1.Dail *100# pastu tekan 7 untuk Internet Dan Tetapan
2.Dail 3 untuk Prepaid Broadband
3.Pastu cari menu untuk Service Switching dan pilih Prepaid Broadband
4.Tunggu sampai dapat mesej pengesahan baru install opera mini

Dah dapat mesej tu kena configure korangnya server pulak

APN=bbnet
Authentication=PAP

Pastu configure proxy server. Ni untuk sony ericsson
pergi kat maxis 3g wap dan tekan edit. Nanti jumpa menu Proxy settings dan tekan. Pastu tekan kat Proxy servers. Nanti akan nampak la Proxy address. Edit proxy tu jadi 64.255.180.63. Pastu Port pula letak 80

Untuk Nokia, . For Nokia phone, this setting will be in “Settings> Connectivity>Destinations>Maxis 3G Internet>Options>Advanced Settings>Proxy server address. Pastu proxy address dengan Port buat macam yang kat atas tuh.

untuk pengguna handset lain,sorry sikit la sebab aku tak pakai handset korang lagi dan aku tak jumpa lagi masa aku tulis post ni. Nanti ada update untuk handset lain aku bagitaw la


Pastu install opera mini korang. Ni link nya Download

Masa nak install tu ada lak dia mintak Operator trick. Untuk part Custom HTTP server kena tulis ni=http://mms.maxis.com.my:8080. untuk custom socket server lak=socket://mini5.opera-mini.net:1080. Pastu save config dan ok. Kalau tak dapat jugak, cari la kawan2 yang dapat sebab aku install memang macam ni. Kalau tak dapat sorry la derr.

Speed internet dia tengok area korang la. Kalau ada 3g laju la.Kalau area tu ada HSDPA,lagi la laju. 100mb tu ayam je la nak download. Apa2 pun,enjoy la siapa yang dapat internet free ni

35 comments:

bleh aja lebih detail?
mcm mana nk configure server..
mana nak carik maxis 3g wap tu?

skunk opmin5 multi lak bro....tp pape jns OM pn,kne pandai men tricck die jgk...huhu

Anon, pergi kat connectivity dan cari bahagian internet settings.situ boleh jumpa maxis 3g wap.

silent:setting kat post ni hanya untuk opera mini 5.1.selain dari tu macam beta ke,opera mini 6 ke,memang tak boleh.mintak maap ea

uit...thanks la bebanyak share tutorial ni ^^

hmm..
nk tanye cket.
untuk nokia 3500 classic bleh ajar kn x cmne nk setting?
xbole la..PLSSS

@Anonymous

sory la sangat2,belum jmpe ag.aku pun sebenarnya tak pandai pakai handset lain selain sony ni.cuba tnjuk tutorial ni kat kwn2 nokia yg laen n mtk aja kalo berjaya.sory ea,nanti kalo ada update,akan di update secepat mungkin

ok...thx
tpi best la blog ni..
heheeeehe

thanx anonymous,promote2 blog ni kat kwn ea,hehe

kenapa xboleh nak tukar ke prepaid bb plan da ek? still boleh gune ke trik ni?

@Anonymous
nak tuka ke prepaid bb memang kena cuba banyak kali baru maxis reply.masih boleh guna dengan baik kalau dekat area 3G tapi x best sangat kalau kat tempat yang takde 3G macam aku ni,haha

Hehehe..thanks for the reply, but kenapa sekarang ni dia sgt slow ek. Kadang2 mmg xleh nak buka website pun.

@Anonymous
ko kat tempat 3G ke?aku tak sure sangat sebab rumah aku bkn 3G.kalo tempat takde 3G,memang skang taley loading langsung.Tapi tmpat yg ada 3 G tu aku tataw

klau nokia 5130 xpress muzik mcmana bt ye?klau nokia 5130 xpress muzik mcmana bt ye?

aku blh ajar..nokia n sony

mcmana tnjk kan ye?nokia 5130 xprees music..tlng ajar kan yemcmana tnjk kan ye?nokia 5130 xprees music..tlng ajar kan ye

KO DK MNA???AKU BLH AJAR

@azlinanti aku cube aja,skang nga bz giler kt u.ada sape2 blh aja,gtaw azli ni

AKU XBLH AJAR KAT SNI OK....

@serenity9260....nokia 5130 kene gune prove....bru blh nk sttg opera....

kalau untuk pengguna andriod pak macam mane

aku ddk jeram aku kau dpt ajar aku..aku minat la nk blajaraku ddk jeram aku kau dpt ajar aku..aku minat la nk blajar

Da xbley gune ek trick ne? :(

takda ka setting yg terbaru?takda ka setting yg terbaru?

mase nk install.asal x leh edit costom sever dgn soket sever??nk tekan ape bro???

hahaha trick o.mini maxis kena block dah

xperia x8 blh wt cmni x??x pndai r..tolong la..

APN BB net 2 nak setting celah mane?

aku guna nokia c3 mcam mana?

aku guna sony ericsson k770i mcm mna ? boleh bagtau tak ?

Masih boleh guna lagi ke trick bbnet ni?

klau utk phone sony xperia play r800i blh wat x?? tp gune num clcm la..blh tlg ajarkn??

Post a Comment