Here we hate artist gossiping but love technology gossiping!

Terbaik Serantau

Friday, 29 July 2011

Info Aje : Bagaimana Spy US Boleh Mengetahui Sesuatu Lokasi Hanya Dengan Sekeping Gambar

Posted by serenity9260 On 21:22 13 comments

Sebenarnya artikel ni agak panjang tapi memandangkan ia merupakan sesuatu isu yang penting mengenai keselamatan semua orang,baik aku cuba fahamkan artikel yang aku jumpa ni dan share dengan korang.
Agak kurang hajo apabila US membangunkan sebuah program bernama Finder di mana ia mampu melakukan tugas geolocate(tugas mengesan kedudukan sesuatu maklumat yang dihantar dan diterjemahkan dalam bentuk koordinat).Nak taw mana datang maklumat ni?Tak kira la kamera lama atau baru,dekat sudut belah bawah(tak ingat kiri ke kanan)ada maklumat lengkap tarikh,masa siap dengan saat dan detik dan beberapa nombor(tak sure apa guna nombor ni).Itu untuk versi kamera lama atau baru mesti ada.Tapi dikhabarkan juga melalui artikel ni,semakin banyak kamera baru mampu memberikan metadata yang lengkap.Apa kejadah metadata ni?

Metadata ni termasuk data yang aku sebutkan tadi dan jenis kamera,kedudukan kamera tersebut dan segala maklumat yang mampu kamera tu bagi sewktu gambar tu diambil(rasanya kamera takde GPS,macam mana kamera ni taw kedudukan die ekk?).Metadata ni biasanya disimpan dalam format EXIF(pernah perasan benda ni dalam kamera,lupa belah mana).Bukak link kat atas ni,korang akan jumpa satu link Wikipedia di mana ada maklumat apa jenis maklumat yang akan disimpan dalam file EXIF ni.

Bila gambar ni dihantar ke website Finder tu,maka ia akan cuba mengesan kedudukan yang dapat ditemui dari metadata dan EXIF itu.Ini senang terjadi pada mereka yang menggunakan kamera digital yang versinya baru sedikit.Macam mana dengan kamera lama?Gambar tu still selamat jika ia tidak diupload kan ke mana2 website.Contoh yang diberikan dalam artikel ni ialah,bila gambar itu dimasukkan ke dalam Facebook contohnya,maka akan dikesan sedikit metadatanya berdasarkan data yang ada dalam gambar itu dan dari mana gambar tu diupload.

Oleh kerana Google Image, Google Maps dan Google Earth semakin canggih diupdate setiap hari(ada yang mengatakan semua data dari Google Earth ni datang dari kerjasama dengan syarikat ketenteraan.GPS pun sama kan?),maka gambar orang yang beri taklimat di atas tadi dapat diterjemahkan ke dalam Google Earth kepada ini

Dapatlah diketahui kedudukan orang itu ialah di Afghanistan.

Artikel asal di sini

Korang boleh percaya atau tak dengan artikel ni.Tapi percaya atau tak,kebanyakan hacker2 professional di dunia ni termasuk penangkapan ketua kumpulan hacker LulzSec baru2 ni hanya boleh ditangkap bila FBI atau kumpulan2 professional dari US campur tangan.Artikel ni bukan nak takut2kan korang.Korang boleh terus percaya apa yang korang nak,aku cuma harap kita semua berhati2 sikit dengan dunia cyber ni.Dunia cyber ni lebih kurang macam alam ghaib.Bukan semua perkara kita boleh nampak,rasa dan percaya(termasuk blog aku nih) dalam internet ni.

Komen : Antara sebab kenapa aku hanya pakai gambar2 yang aku dapat dari internet je,tak pakai ori dari kamera punya.

13 comments:

knape plak bahaye??...y do u need to worry when u did nothing wrong???....zzzzzzzz

aiseh,tapi kalo dorang tahu,ape bahaya pada kita? i mean,orang2 biasa la..

@Cerah Jeff
cmne nk cakap ek?kalo korg ada terbaca kisah2 pendatang arab us ditahan tanpa sebab,maybe korg paham apa bhayanya.contoh bhayanya,kita tak sedar,maybe ada status atau komen kita,wlaupn siket,dianggap sbg ancaman dan bhaya pada gomen us.xpe,xyah takot sgt,mungkin susah nk jmpe kt msia.tp kt us,bnd ni memang terjadi di mana ada kejadian org ditahan bwh akta pengganas selama bertahun2 br dibebaskan

Discover blogs, pics and videos you otherwise wouldn't have at http://kendrabing.com. Or submit your blog postings to be part of the big collection.

ohhh...mcm tu ker...bagus lah maklumat ini

aku ada terfikir selain dari camera pada pc, ada 1 lagi camera tersembunyi iaitu skrin lcd kita. haaa...x logik?
belum tentu lagi tu..

untuk merekod tarikh , masa, mmmg exiff ada simpan, tapi untuk merekod koordinat tidak semua kamera yg berkemampuan, kamera yg ada gps sahaja yg boleh buat,kamu kena tahu setiap koordinat yg ditag dalam Finder perlu field koordinat iaitu koordinat semasa gambar ditangkap. sebabnya saya katakan ianya adalah mustahil kerana dunia remote sensing sekarang, satelit yg mengambil koordinat, diikuti dengan gambar vertikal udara dan ground survey. Kalo semua kamera ada GPS, apa gunanya GPS Navigator, dan satelite-satelite Nav-star tu, buat apa diorg bangunkan kalau diorg dah dapat ditect dengan program, dan pembuatan kamera bukan amerika sahja yg jadi pengeluar, igt ada beberapa negara besar yg pegang pasaran kamera dunia, spt Jepun, Cina, Korea. Masakan semua kamera ada sama produk.. X boleh pakai artikel ni..

@Anonymous
aku kata suka ati la nk caya ke tak.kalau tgk artikel asal yg english tu,xperlu koordinat,just metadata dari exif je dah cukup sebab xkn ada gambar yg sama tarikh,masa,dan model kamera dan no siri kamera yg sama.finder yg dimaksudkan xkan sesimple tu.ni spy us punya barang,watpe diorg simpan database diorg kt internet?kena hack ngan hacker,xke bodo tindakan diorg tu.google map skang da makin canggih,ada weather forecast ngan geographical graphic statistic ag,cuma kita je tataw pakai.kalau ko rasa taley pakai,ikut suka la.ko pn taley kata kamera cina,korea,jepun xde gps sebab 3 negara ni pengeluar kamera terbaik dunia.kalo 3 negara ni punya kamera xcanggih mcm us,napa canon ngan nikon still no.1?aku citer psal spy us,bkn hacker2 cikai kt dunia ni.xsmestinya artikel ni terangkan full cara sebenar diorg wat keje,ni just secara asas.kes org islam tibe2 ilang di us terutama selepas 911 memang wujud dan byk.nk percaya,amek,xnk caya,up to u.aku cuma gtaw je asal yg english tu,xperlu koordinat,just metadata dari exif je dah cukup sebab xkn ada gambar yg sama tarikh,masa,dan model kamera dan no siri kamera yg sama.finder yg dimaksudkan xkan sesimple tu.ni spy us punya barang,watpe diorg simpan database diorg kt internet?kena hack ngan hacker,xke bodo tindakan diorg tu.google map skang da makin canggih,ada weather forecast ngan geographical graphic statistic ag,cuma kita je tataw pakai.kalau ko rasa taley pakai,ikut suka la.ko pn taley kata kamera cina,korea,jepun xde gps sebab 3 negara ni pengeluar kamera terbaik dunia.kalo 3 negara ni punya kamera xcanggih mcm us,napa canon ngan nikon still no.1?aku citer psal spy us,bkn hacker2 cikai kt dunia ni.xsmestinya artikel ni terangkan full cara sebenar diorg wat keje,ni just secara asas.kes org islam tibe2 ilang di us terutama selepas 911 memang wujud dan byk.nk percaya,amek,xnk caya,up to u.aku cuma gtaw je

sies aku xphm..susah beno nk pahamnye,,

walaupuun aku takpaham tapi aku rasa ada logiknya
GPS yang guna dalam kereta tu pun lengkap ikut bentuk jalan
Stesen minyak pebenda semua ada
Memang senang nak detect guna alat elektronik sekarang
serenity9260 & anonymous : kombinasi maklumat korang amat jelas. Jangan gado2 aaa

@afqh
xgado bro,argument atau bmnye,percanggahan :-)n :-)

mana perisian finder.kalau boleh aku
pun nak cuba.

Post a Comment